Tetsuhiko Asai

 

Asai Shihan (哲彦浅井 1935.június 7.-2006. augusztus 15.) a Takushoku egyetemen diplomázott, ahol Funakoshi, Nakayama és Okazaki mesterek irányításával kezdte a karatét. Az egyetem elvégzése után elvégezte a híres JKA Instruktorképzőt, majd Hawain és Taiwanban oktatta a shotokan karatét, ma széles körben elismert, mint a tradicionális karate egyik legnagyobb alakja.

Ő az egyike azoknak a JKA mestereknek akik a kínai harcművészetekből származó körkörös kitérő, cselező mozdulatok beépítette a karatéba. Nakayama mester híres „Best Karate” könyvének 3. kötetében összegzi Asai Shihan effajta technikáit.

„Tetsuhiko Asai örökké változó mozdulatai néha olyanok mint egy légi tánc, melyet a nézők a csodálattól tátott szájjal bámulnak. Átbújni egy rúgó lába alatt, az ágyékra ütést mérni alulról, egy támadást egy milliméterrel elkerülni, az ellenfél nyakára ütni a tenyér élével, elindítani majd megváltoztatni egy lábsöprést – ezek a bonyolult és akrobatikus mutatványok mind szerepelnek és használatosak a mester küzdelmeiben. Valószínűleg nincs hozzá hasonló. Utánozhatatlan tehetsége  ifjúkori edzéseiből származik, amit erős csípője, rugalmas teste, mély technikai tudása, kitűnő reflexei és félelmet nem ismerő bátorsága még inkább utolérhetetlenné teszi.”Asai Shihan megnyerte a JKA bajnokságot 1961-ben kumite és 1963-ben kata versenyszámban.

Nakayama mester halálát követően 1987-től a JKA vezetője lettt. A JKA szakadását követően 1999-ig a JKA Asai-frakció vezetője, majd JKA perben a bíróság kedvezőtlen döntése értelmében szervezetét átalakítja. 2000.-ben alapítja meg a Japan Karate Shotorenmei Japan szervezetet, melynek vezetését haláláig el is látja. Több, mint 120 katát gyakorolt és tanított a karatéjával új mélységeit mutatta meg a shotokan karaténak.